130670

Lendület-kutatócsoport eredményei vatikáni konferencián

„A II. Vatikáni Zsinat a zsinati atyák archívumainak fényében" (Il Concilio Ecumenico Vaticano II alla luce degli archivi dei Padri Conciliari) címmel rendezett nemzetközi konferenciát a Történelemtudományok Pápai Bizottsága és a Lateráni Egyetem II. Vatikáni Zsinat tanulmányi és kutatóközpontja Rómában.

A korszakos jelentőségű zsinat megnyitásának 50. évfordulója alkalmából tartott tanácskozást szerteágazó gyűjtőmunka előzte meg, amelynek keretében a zsinat résztvevőinek levéltárakban, kézirattárakban elszórtan található hagyatékát derítették fel a kutatók. A mostani eseményt a későbbiekben a feltárt anyagok részletes tanulmányozása és 2015-ben, a zsinat lezárásának jubileumi évében nagyszabású összegző konferencia fogja követni.

    A rendezvényen 36 meghívott előadó vett részt a világ minden tájáról, ismertetve az általuk koordinált régiókban folyó munka eredményeit. Magyarországot a Magyar Tudományos Akadémia és Pázmány Péter Katolikus Egyetem részéről a magyarországi munkát koordináló Tóth Krisztina, az MTA-PPKE "Lendület" Egyháztörténeti Kutatócsoport fiatal munkatársa képviselte, aki Tusor Péter irányításával több fiatal hazai kutató (például Sági György, Sümeghy Noémi, Rétfalvi Balázs, Pálinkás Barnabás, Jenőffy Zsuzsanna, Jávor Miklós stb.) munkáját fogta össze. Előadásában összegezte a feltárás első fázisának eredményeit, számba vette a forrásőrző helyeket, valamint rámutatott az alkalmazott módszerekre, a tapasztalt nehézségekre és a kutatás perspektíváira.