130429

Tisztikereszt Pálfy Péter Pálnak

Öt akadémikus és az MTA több doktora is magas állami kitüntetéseket vehetett át Szent István napja alkalmából augusztus 20-án a Parlamentben, Pálinkás József, az MTA elnöke augusztus 21-én az Akadémia Székházában további tizenhét tudósnak adta át az államalapításhoz kapcsolódó ünnepségsorozat részeként a Magyar Érdemrend tiszti- és lovagkeresztjét, illetve Magyar Arany és Ezüst Érdemkeresztjét. Köztük volt Pálfy Péter Pál a Matematikai Tudományok Osztályának elnöke is.

Osztályelnök úr az alábbiakban mond köszönetet a kitüntetésért: 

"Nagyon meglepődtem, amikor értesültem kitüntetésemről. Egyrészt a javaslatot megfogalmazó kedves kollégáim rendkívül jól konspiráltak: semmit sem vettem észre az előkészületekből. Másrészt nincsen semmilyen különleges alkalom (kerek születésnap vagy valamilyen megbízatás befejeződése), ami indokolná, hogy éppen most jusson eszükbe egy ilyen előterjesztés. Ezért aztán különösen jól esik munkámnak ez az elismerése.

 A javaslatot nem olvastam, és most - amikor a kérdést feltették - még azt sem láttam, hogy az oklevélben mit írtak indoklásként. Úgy gondolom, hogy elsősorban a matematikai és a tágabb tudományos közéletben végzett munkámat értékelték, hiszen tudományos eredményeimért az akadémiai tagság az igazi elismerés. Már harmincéves kandidátusként tagja lettem az MTA Matematikai Bizottságának, és innentől sorra kaptam a különböző megbízatásokat. Ennek a bizottságnak később titkára, majd elnöke lettem, tavaly pedig a Matematikai Tudományok Osztálya elnökévé választottak tagtársaim. Mindig fontosnak tartottam a fiatal kutatók támogatását, így kezdettől fogva részt veszek a Bolyai János kutatási ösztöndíjak bírálatában, először mint a matematikai szakértői kollégium tagja, majd elnöke, aztán pedig a Kuratórium tagjaként, majd 2007-től elnökeként. Két periódusban tagja voltam a Magyar (Felsőoktatási) Akkreditációs Bizottságnak és három éven keresztül az OTKA matematika zsűri elnökeként is dolgoztam.

 Legjelentősebb feladatom természetesen az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézetvezetése. Kiváló kollégáimnak köszönhetően igazából ez egyáltalán nem terhes, sőt igen sok örömet adó munka. Azt hiszem, nincs még egy ilyen méretű intézmény Európában, amelyik a European Research Council három ún. Advanced Grantját nyerte el (Pintz János, Stipsicz András és Bárány Imre révén). Emellett az MTA Lendület programja keretében is három kutatónk alapíthatott kutatatócsoportot. Az idén pedig különös büszkeséggel töltötte el munkatársainkat Szemerédi Endre kollégánk Abel-díja.

 A kutatóintézeti munka mellett nagyon szeretek tanítani is. Az ELTE részmunkaidős professzoraként több kitűnő diákkal való együtt gondolkodás nyújtott örök élményt számomra. Közülük Tardos Gábor és Abért Miklós Lendület kutatócsoport-vezetők, Szabó Csaba az ELTE egyetemi tanára, Szegedy Balázs pedig jelenleg a Torontoi Egyetemen dolgozik, de nagyon bízom benne, hogy haza tudjuk majd csábítani.

 Nagy megtiszteltetés számomra ez a kitüntetés és hálásan köszönöm mindazoknak, akik javasoltak erre. A kitüntetés elnevezése azonban mosolyt csal az arcomra: Tisztikeresztet kaptam, miközben még közkatona sem voltam soha."