55761
Az MTA hírei
Vissza
2008. 04. 26.

A szellemi tulajdon világnapja

Április 26-án, az ENSZ szellemi tulajdon világnapja előestéjén, a Károlyi-Csekonics Rezidencián rendezett ünnepségen adják át a Magyar Szabadalmi Hivatal által 2000-ben alapított Millennium Díjakat. Az idei kitüntetettek: a Fotóművészet folyóirat, az Inno Tears Kft., a Kieselbach Galéria és a Magyar Állami Eötvös Loránd Geofizikai Intézet.

 

A Magyar Szabadalmi Hivatal sajtóközleménye

 

Az ENSZ Szellemi Tulajdon Világszervezete 2000. évi közgyűlésén döntött arról, hogy április 26-át a világ társadalmi fejlődéséhez és haladásához meghatározó módon hozzájáruló műszaki alkotók és művészek munkásságának, eredményeik védelmének szentelt világnappá nyilvánítja.

Az elmúlt években a Magyar Szabadalmi Hivatal, a világ iparjogvédelmi és szerzői jogi intézményeihez hasonlóan, változatos programokkal, rendezvényekkel, akciókkal és kezdeményezésekkel valósította meg a közösen vállalt célkitűzést, az alkotóerő reflektorfénybe állítását, a szellemi tulajdon oltalma népszerűsítését és művelésének társadalmi figyelemmel való elismerését.

Köszöntőt mond: Bendzsel Miklós, a Magyar Szabadalmi Hivatal elnöke, Szabó Gábor akadémikus, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke és Mélyi József művészettörténész.

A Magyar Szabadalmi Hivatal a kezdetektől fogva célul tűzte ki az ars és a techné összekapcsolását a magyar művészeti és technológiai kultúra örökségének ápolásában, közvetítésében és védelmében jeleskedő intézmények előtti tisztelgéssel - az ugyancsak 2000-ben alapított, Millenniumi Díjával.

A 2008. évi díjazottak:

A Fotóművészet, a több mint ötven évfolyamával büszkélkedhető fotókritikai, elméleti és fotótörténeti folyóirat, avatott, hiteles forrása és ösztönzője a fotográfiai történeti és elméleti kutatásoknak. (A díjat átveszi: Tímár Péter kiadó-főszerkesztő.)

Az Inno Tears Kft., a lézeres szemműtétekhez kifejlesztett szemcseppek ill. eljárások, valamint a Debreceni Egyetem Szemklinikáján és Biokémiai Intézetében szerzett tapasztalatok hasznosítására alakult spin-off vállalkozás.(A díjat átveszi: dr. Csutak Adrienne, a projekt vezetője)

A Kieselbach Galéria és Aukciós Ház, amely az utóbbi évtized meghatározó szereplője a hazai műkereskedelemnek, tudatosan és elkötelezetten küzdve a magyar művészet kvalitásának megfelelő elismertségéért. (A díjat átveszi a galéria képviseletében: Szűcs András.)

A Magyar Állami Eötvös Loránd Geofizikai Intézet, amely száz évvel ezelőtt jött létre névadója világraszóló felfedezése, az Eötvös-inga gyakorlati hasznosítására a világ első alkalmazott geofizikai intézeteként, mindvégig magas színvonalon szolgálva a nemzet gazdaságának javát. (A díjat átveszi: dr. Fancsik Tamás igazgató.)

A díjakat dr. Bendzsel Miklós, a Magyar Szabadalmi Hivatal elnöke adja át 2008. április 26-án, az ENSZ szellemi tulajdon világnapja előestéjén, a Károlyi-Csekonics Rezidencián rendezett ünnepségen.

 

További információ: Dürr János sajtófőnök, Magyar Szabadalmi Hivatal, 1054 Budapest, Garibaldi utca 2.