Vissza a nem gyengénlátó változathoz
129829
Az MTA hírei
Vissza
2012. 05. 07.

Felelősséggel a magyarságért és a tudományért

A magyar tudományosság külhoni előmozdításáért nyújtott át akadémiai elismeréseket az MTA 183. közgyűlése keretében megrendezett Külső Tagok Fórumán Pálinkás József. Az Arany János-díjak és Arany János-érmek átadásán az Akadémia elnöke arra biztatta az egybegyűlteket: tegyenek meg mindent azért, hogy lakóhelyükön ne csak a mindennapok, hanem a tudomány nyelve is a magyar maradjon.

"Miként az anyaországnak a határon túli magyarokért, úgy a Magyar Tudományos Akadémiának is felelőssége van a külhoni magyar tudósokért" – mondta Pálinkás József az ünnepi ülésen. Az MTA elnöke felidézte azokat a magyar-magyar tudományos kapcsolatok erősítése érdekében tett lépéseket, amelyek sorában az Akadémia – több évtizedes szünet után – már 1990-ben újból bevezette a külső akadémikusi tagság intézményét. Külső taggá az a külföldön élő, nem magyar állampolgárságú, de magát magyarnak valló tudós választható, aki tudományát elismerten és különösen magas színvonalon, alkotó módon műveli, valamint szoros kapcsolatot tart fenn a magyar tudományos élettel. Pálinkás József biztosította róla a magukat magyarnak valló, de az anyaország határain kívül élő kutatókat, hogy az MTA mindent elkövet munkájuk segítése érdekében. Példaként említette a Kárpát-medencei magyar kutatók számára elérhető Domus programot, amely határon túli tudósok kutatási támogatását jelenti infrastrukturális segítséggel és ösztöndíj-lehetőségekkel.

 

     Pálinkás József ezután a magyar tudományosság külhoni előmozdítását elismerő akadémiai díjakat nyújtott át.

     A 183. közgyűlés délelőtti, nyilvános ünnepi ülésén vette át az Arany János-életműdíjat Csedő Károly professor emeritus. Az iskolateremtő személyiség, Európa-hírű magyar tudós és tanár, Csíkszereda díszpolgára eddig több mint 60 évet töltött kutatóként, oktatóként, kutatásszervezőként a gyógynövények bűvöletében.

 

      Arany János Kiemelkedő Tudományos Teljesítmény Díjat kapott Bitay Enikő kutatómérnök. Az egyetemi docens, az EME főtitkára sokoldalú tevékenysége számos területet fog át: az anyagtudományi kutatások, a műszaki és informatikai felsőoktatás, a műszaki utánpótlás-nevelés és az erdélyi korszerű kutatásszervezés egyaránt sokat köszönhet munkásságának.

 

 

     A Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság ugyancsak Arany János Kiemelkedő Tudományos Teljesítmény Díjjal ismerte el Szabó Pál kassai kutató munkásságát. A széles körű nemzetközi elismertségnek örvendő tudós tudományszervezői és tudománynépszerűsítő tevékenységéről is ismert. Munkásságát mind a Szlovák Tudományos Akadémia, mind pedig a Magyar Tudományos Akadémia nagyra értékeli.

 

     Szerteágazó és magas színvonalú tevékenységéért, tudományos munkájáért, valamint igazgatóként, kutatásvezetőként, közfeladatok ellátójaként, az erdélyi magyar tudományos világban betöltött szerepéért Arany János Fiatal Kutatói Díjban részesült Csata Zsombor, fiatal kolozsvári kutató.

    

 

 

     Márku Anita kárpátaljai kutató fiatal kora ellenére komoly és eredményes szakmai múlttal rendelkezik: egy évtizede kutatja a határon túli magyar nyelvváltozatok jellegzetességeit, erdélyi, szlovákiai, délvidéki, muravidéki és burgenlandi kollégákkal együttműködve. Tevékenységét a Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság Arany János Fiatal Kutatói Díjjal ismerte el.

 

     Arany János-érmet kapott Csányi Erzsébet, a Felsőoktatási Kollégium elnöke és a Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia fő szervezője, aki nagymértékben hozzájárult a magyar nyelv közéleti színtereinek bővítéséhez, valamint a vajdasági magyar tudományos élet egészének fellendítéséhez.

 

 

 

     Szintén Arany János-éremmel ismerte el a Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság Hollanda Dénes tevékenységét. A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) nyugalmazott emeritus professzora, volt dékánja nélkül aligha lenne ma magyar nyelvű műszaki oktatás Erdélyben. Küldetéstudata eredményeképpen az erdélyi magyar műszaki értelmiség generációi indulhattak el pályájukon.

 

 

     Arany János-érmet vehetett át Vermes István is. Az MTA külső tagja, tudományos igazgató-főorvos, a hollandiai Twente University és a Pécsi Tudományegyetem egyetemi tanára, aki munkásságában jól ötvözi a nemzetközi kiválóságot és a hazai magyar tudományos utánpótlásra fordított töretlen figyelmet.

 

 

 

     A Külső Tagok Fórumának résztvevői ezután tájékoztatót hallgattak meg a Kárpát-medencén kívüli magyar tudományos szervezetek tevékenységéről. Gosztonyi György, az MTA külső tagja a németországi Gábor Dénes Társaság a Tudományos Együttműködésért egyesület megalakulásáról számolt be, Bergou János, az MTA doktora, a New York-i Magyar Tudományos Társaság elnöke a testület eddigi eredményeiről és jövőbeni céljairól beszélt, Oplatka Gábor, az MTA külső tagja pedig a Svájcban kutató magyarok helyzetéről tájékoztatta az egybegyűlteket. Deák Ernő, az Ausztriai Magyar Kutatóintézet főtitkára szerint a szomszédos ország magyar tudományos közössége folyamatosan erősödik, és mint mondta, el is indult egy program is annak érdekében, hogy összegyűjtsék és feldolgozzák az osztrák egyetemeken fellelhető, magyar vonatkozású tanulmányokat, dokumentumokat.