137340
Az MTA hírei
Vissza
2015. 12. 21.

Világviszonylatban kiemelkedő vendégkutatókat vár 2016-ban is az MTA

Kutatási meghívást tett közzé kiváló külföldi kutatók számára a Magyar Tudományos Akadémia. A sikeres pályázat alapján kiválasztott nemzetközi hírű vendégkutatók az MTA kutatóközpontjaiban, valamint a magyarországi egyetemeken működő akadémiai támogatású kutatócsoportokban dolgoznak majd. A cél a magyar kutatócsoportok nemzetközi versenyképességének erősítése.

A Magyar Tudományos Akadémia pályázatot hirdet külföldi kutatók számára az irányítása alá tartozó kutatóközpontokban és kutatóintézetekben működő kutatócsoportokkal, valamint a magyarországi egyetemeken működő akadémiai támogatású kutatócsoportokkal végzendő közös kutatási munkára.

A természettudományok, az élettudományok, a humán- és társadalomtudományok területén egyaránt lehet pályázni közös kutatási programokra. A sikeres pályázat alapján kiválasztott nemzetközi hírű vendégkutatók a kutatócsoport munkájában közalkalmazotti jogviszony, illetve foglalkoztatásra irányuló további jogviszony keretében vesznek részt.

A vendégkutatói program céljára rendelkezésre álló keretből néhány olyan aktív, élvonalbeli kutatást végző külföldi kutató minimum 3, maximum 12 hónapos időtartamra szóló meghívására van lehetőség, akinek kutatási teljesítménye világviszonylatban is kiemelkedő. A pályázat benyújtására a Magyar Tudományos Akadémia irányítása alá tartozó kutatóközpontokban, kutatóintézetekben működő (Lendület- és más akadémiai) kutatócsoportok, valamint a hazai egyetemeken működő akadémiai támogatású kutatócsoportok és Lendület-kutatócsoportok vezetői jogosultak.

A vendégkutatói program egyaránt nyitva áll a természettudományokkal, az élettudományokkal, valamint a humán- és társadalomtudományokkal foglalkozók számára
A vendégkutatói program egyaránt nyitva áll a természettudományokkal, az élettudományokkal, valamint a humán- és társadalomtudományokkal foglalkozók számára

 

A befogadó vezető kutatók a pályázatot a meghívandó külföldi kutatókkal együttműködésben készítik el, majd a dokumentumot a befogadó intézmény vezetője, vagyis egy hazai kutatóközpont főigazgatója, kutatóintézet igazgatója, egyetem rektora hagyja jóvá. A pályázatokat az MTA elnökének címezve nyújthatják be az érdeklődők 2016. március 9. 12 óráig. A pályázatokat az MTA elnöke által felkért bírálók értékelik. A bírálatot végzők javaslata alapján az MTA elnöke által felkért zsűri tagjai bírálják el a pályázók (a befogadó vezető kutatók) és a vendégkutató-jelöltek konkrét kutatási terve, az együttműködéstől várható tudományos eredmény jelentősége, és az együttműködésnek a magyar kutatóközösségre tett várható hatása alapján.

A pályázat keretében folytatott magyarországi kutatásnak legkésőbb 2017. június 30-án be kell fejeződnie. A vendégkutatói programra 2016-ban 50 millió forint áll rendelkezésre. A pályázat keretében havonta legfeljebb 2,5 millió forintos támogatás nyerhető el. Az összeg „bruttó”, vagyis a vendégkutató valamennyi költségének (személyi költség és járulékai, dologi és egyéb kiadások) fedezetére szolgál. A pályázat részeként további költségigény nem ismerhető el.

További információk a magyar nyelven itt, angol nyelven itt közölt részletes pályázati kiírásban olvashatók.

A vendégkutatói program 2015-ben
A program keretében 2015 májusában hét külföldi vendégkutató kapcsolódott be az akadémiai kutatásokba: Buzsáki György agykutató, Sierd Cloetingh geofizikus, Allan Downiemikrobiológus, Ulrike Feudel fizikus, Heinrich Hockmann agrárközgazdász, Olga Khavanova történész és Jan van Mill matematikus. A 2015–2016-ban a hazai akadémiai intézményeiben dolgozó vendégprofesszorokról korábbi cikkünkből tudhat meg többet.