Az MTA hírei

 • A tudomány ereje: ismét Budapesten tanácskozik a World Science Forum

  2015.11.03.

  Illusztris meghívottakkal indul szerdán Budapesten a World Science Forum (WSF), a Tudományos Világfórum. A rendezvény a világ egyetlen olyan fóruma, amelyen a tudomány képviselői összetett szempontrendszer szerint folytathatnak párbeszédet a döntéshozókkal. Több mint 900 kutató és tudománypolitikus hívja fel a figyelmet arra, hogy a globális problémák megoldására igenis használjuk a tudomány eszközeit.

 • „Soha nincs végleges, megfellebbezhetetlen válasz” – Lovász László elnöki köszöntője az MTÜ alkalmából

  2015.11.03.

  Országszerte megkezdődtek a Magyar Tudomány Ünnepe programjai. Az Akadémiát vidéken megjelenítő területi bizottságokon Lovász László elnöki köszöntőjének megtekintésével indították útjára a Magyar Tudományos Akadémia november végéig tartó hagyományos rendezvénysorozatát.

 • Egy hónap tiszta tudomány – megkezdődött a megújult Magyar Tudomány Ünnepe

  2015.11.03.

  A hagyományos sopronpusztai faültetéssel, illetve a nagycenki Széchenyi-mauzóleumban tartott megemlékezéssel megkezdődött a Magyar Tudományos Akadémia egy hónapos országos rendezvénysorozata, a Magyar Tudomány Ünnepe. Újdonságot jelent, hogy az MTA Székházában a megszokott kettő helyett kilenc nagyobb ismeretterjesztő előadással várják az érdeklődőket.

 • Az Európába irányuló és 2015-től felgyorsult migráció tényezői, irányai és kilátásai

  2015.10.29.

  A menekültek Európába való beáramlása várhatóan nem áll le, sőt talán nem is mérséklődik ebben az évtizedben – ez az egyik legfontosabb megállapítása annak a szeptember elején megalakult akadémiai kutatócsoportnak, amely a Belügyminisztérium kérésére szervezi és végzi a migrációs folyamatokkal kapcsolatos, részben már korábban megkezdett kutatásokat az MTA-n.

 • Rejtélyek és érdekességek a középkori gazdaságtörténet világából

  2015.10.26.

  Hogyan segíthet egy-egy speciális adófajta egy középkori településtörténeti rejtély megoldásában? Mik voltak a posztóplombák? Milyen zavaros ügyek fűződtek Zsigmond király parázna építőmesterének személyéhez? Az MTA BTK Lendület Középkori Magyar Gazdaságtörténet Kutatócsoport tagjai most induló új rovatukban, a Havi Színesben megjelenő rövid, érdekes írásaikban hasonló izgalmas kérdések nyomába [...]

 • Történelem mozgóképen: indul a Clio Filmklub

  2015.10.26.

  Lehet-e egy játékfilm, vagy dokumentumfilm hiteles történelmi forrás? Mit emeltek ki és mit hagytak el az ismert tényekből az egykori alkotók, és miért? Izgalmas kérdések sora, amelyekre egy most induló program keretében szeretnének válaszolni a szervezők, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont történészei és a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet szakemberei.

 • Tudományos ülés Pócza Jenő tiszteletére születésének 100. évfordulója alkalmából

  2015.10.22.

  Az MTA Energiatudományi Kutatóközpont Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézete, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Fizikai Intézete, a Magyar Mikroszkópos Társaság és az Eötvös Loránd Fizikai Társulat által rendezett ülésen volt tanítványai, munkatársai és tisztelői ismertetik Pócza Jenő munkásságát és számolnak be saját kutatási eredményeikről.

 • Mindennapi kenyerünktől az üstökösvadász űrszondáig – véget ért a tudományos filmek fesztiválja

  2015.10.20.

  Novák Tamás Globál menü című alkotása nyerte a tudományos filmek idei szolnoki seregszemléjét. A Lovász László, az MTA elnökének védnöksége mellett rendezett fesztiválon a Kiss László csillagász által vezetett zsűri az Akadémia elismerő oklevelét a francia Jean-Christophe Ribotnak ítélte oda.

 • 150 éves az Akadémia palotája – kiállítás az MTA Művészeti Gyűjteményében

  2015.10.20.

  Intézménytörténet egy épület terein keresztül – ezt kínálja az a kiállítás, amely a Magyar Tudományos Akadémia 150 éves székházának történetét és funkcióinak változását mutatja be. A tárlatot Barnabás Beáta, az Akadémia főtitkárhelyettese, a „Székház 150” Programtanács elnöke nyitotta meg, köszöntőt mondott Lovász László, az MTA elnöke. A kiállítás december közepéig látogatható.

 • A nemzeti lelkiismeretet kívánta megszólítani – Nemeskürty Istvánra emlékezünk

  2015.10.19.

  A tudományos és kulturális közéletben is kiemelkedő aktivitással vett részt a közelmúltban, életének 91. évében elhunyt Nemeskürty István, Széchenyi-díjas és Kossuth-nagydíjas irodalom- és filmtörténész, az MTA doktora, a Színház- és Filmművészeti Egyetem professzora. Nemeskürty Istvánra Bitskey István akadémikus emlékezik.