További híreink

 • Kritikus kérdések és új válaszok a rákkutatásban

  2015.12.01.

  Napjaink egyik legfontosabb sejtbiológiai problémája a sejtosztódás szabályozásában központi szerepet játszó sejtszervecske, a centroszóma-megkettőződés mechanizmusának pontos megismerése és megértése. Az ezt célzó kutatásokban jelenthet előrelépést az az eredmény, amely a Nature Cell Biology-ban jelent meg. A tanulmány egyik szerzője, Lipinszki Zoltán, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont munkatársa, aki az [...]

 • A modern teknősök eredetébe kapunk betekintést az akadémiai kutató felfedezése nyomán

  2015.11.30.

  A ma élő teknősök őseihez jelenthetnek kapcsolatot, és a teknősök evolúciójának jobb megértéséhez járulhatnak hozzá azok az eredmények, amelyekről társszerzője mellett Rabi Márton, az MTA-ELTE Lendület Dinoszaurusz Kutatócsoport tagja számolt be a Scientific Reportsban megjelent tanulmányban.

 • A matematikai szépségről tartott előadást Lovász László a Magyar Tudomány Napján Erdélyben

  2015.11.27.

  A Magyar Tudomány Ünnepe programsorozat erdélyi központi rendezvénye a Magyar Tudomány Napja volt. Az Erdélyi Múzeum-Egyesület szervezte kolozsvári fórum fővédnöke Lovász László, az MTA elnöke volt, aki a matematikai szépségről tartott előadást. Lovász László Kolozsváron tanácskozást folytatott az MTA erdélyi külső tagjaival is.

 • A kutatómunka zavartalanságát és a kutatói gárda megtartását tűzi ki célul az MTA a Természettudományi Kutatóközpontban

  2015.11.25.

  Kutatói fórumot rendeztek november 25-én az MTA Természettudományi Kutatóközpontjában. Lovász László, az MTA elnöke a körülbelül 250 résztvevő előtt ismertette a kutatóközpont pénzügyi hiányának mértékét, és azokat az intézkedéseket, amelyekkel az MTA ezt csökkenti, lehetővé téve a kutatómunka folytatását.

 • Újabb akadémiai kutató nyert az Európai Kutatási Tanács pályázatán

  2015.11.25.

  A Európai Kutatási Tanács (European Research Council, ERC) támogatásával folytathatja a nanotechnológia terén végzett kutatásait Tapasztó Levente, az MTA Energiakutató Központ Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézetének munkatársa. A korábban az MTA Lendület programjának keretében önálló kutatócsoportot alakító fizikus a fiatal, önálló kutatói pályájuk kezdetén állók számára kiírt Starting Grantot [...]

 • 30 év múlva: kiemelkedő eredmény a számítástudományban

  2015.11.25.

  A korábbinál sokkal kedvezőbb időkorláttal rendelkező algoritmust talált egy nevezetes számítási feladatra, a gráfizomorfizmus-problémára Babai László akadémikus, a Chicagói Egyetem tanára. A matematikusok által nagy érdeklődéssel és izgalommal fogadott hír tudományos hátterét Rónyai Lajos akadémikus foglalta össze az mta.hu számára.

 • Reprodukálhatósági válság a tudományban

  2015.11.25.

  „A tudományos haladás nem más, mint a bizonytalanság csökkenése a tudni vélt összefüggésekkel kapcsolatban” – fogalmaz a Magyar Tudományban megjelent és most az mta.hu által is közölt írásában Fedor Anna, az MTA-ELTE Elméleti Biológiai és Evolúciós Ökológiai Kutatócsoport tudományos munkatársa. A kutató egy új, a pszichológiai kutatások eredményeit vizsgáló tanulmány kapcsán fejtette ki véleményét.

 • Nem a mesterséges intelligencia a célja az emberi agy számítógépes szimulációjának

  2015.11.23.

  Jobban megérthetjük az agy elképesztően komplex működési folyamatait modellezés segítségével? A Blue Brain Project és a Human Brain Project Project neuroinformatikusainak szerint egyértelműen igen. A két kutatási programmal a budapesti World Science Forum külön szekció keretében foglalkozott.

 • Az avar kori fegyverektől a középkorig – hármas könyvbemutató az MTA BTK Régészeti Intézetében

  2015.11.22.

  Egy évezred történelmét ölelik fel az MTA BTK Régészeti Intézet új kiadványai, amelyek az avar kor, a honfoglalás, valamint a középkor kutatásában elért új eredményeket ismertetik. Mint az a bemutatón elhangzott, a régészet természettudományos módszereket is felhasznál annak a sokszínű adathalmaznak a létrehozásához, amelynek elemzésével egy-egy korszak régészeti összképe kialakul.

 • Generációváltás jöhet az információtárolásban

  2015.11.22.

  A korszerű mágneses információtárolás feltétele a stabilitás, a kis méret és az információt hordozó elemi egységek – bitek – könnyű mozgathatósága, manipulálhatósága. E téren jelenthet előrelépést az MTA-BME Lendület Magneto-optikai Spektroszkópia Kutatócsoport munkássága, amely mágneses anyagok kutatásában elért legújabb eredményeit a rangos Science Advances és Physical Review Letters folyóiratok [...]