A tudomány hírei

 • A modern teknősök eredetébe kapunk betekintést az akadémiai kutató felfedezése nyomán

  2015.11.30.

  A ma élő teknősök őseihez jelenthetnek kapcsolatot, és a teknősök evolúciójának jobb megértéséhez járulhatnak hozzá azok az eredmények, amelyekről társszerzője mellett Rabi Márton, az MTA-ELTE Lendület Dinoszaurusz Kutatócsoport tagja számolt be a Scientific Reportsban megjelent tanulmányban.

 • Újabb akadémiai kutató nyert az Európai Kutatási Tanács pályázatán

  2015.11.25.

  A Európai Kutatási Tanács (European Research Council, ERC) támogatásával folytathatja a nanotechnológia terén végzett kutatásait Tapasztó Levente, az MTA Energiakutató Központ Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézetének munkatársa. A korábban az MTA Lendület programjának keretében önálló kutatócsoportot alakító fizikus a fiatal, önálló kutatói pályájuk kezdetén állók számára kiírt Starting Grantot [...]

 • 30 év múlva: kiemelkedő eredmény a számítástudományban

  2015.11.25.

  A korábbinál sokkal kedvezőbb időkorláttal rendelkező algoritmust talált egy nevezetes számítási feladatra, a gráfizomorfizmus-problémára Babai László akadémikus, a Chicagói Egyetem tanára. A matematikusok által nagy érdeklődéssel és izgalommal fogadott hír tudományos hátterét Rónyai Lajos akadémikus foglalta össze az mta.hu számára.

 • Reprodukálhatósági válság a tudományban

  2015.11.25.

  „A tudományos haladás nem más, mint a bizonytalanság csökkenése a tudni vélt összefüggésekkel kapcsolatban” – fogalmaz a Magyar Tudományban megjelent és most az mta.hu által is közölt írásában Fedor Anna, az MTA-ELTE Elméleti Biológiai és Evolúciós Ökológiai Kutatócsoport tudományos munkatársa. A kutató egy új, a pszichológiai kutatások eredményeit vizsgáló tanulmány kapcsán fejtette ki véleményét.

 • Nem a mesterséges intelligencia a célja az emberi agy számítógépes szimulációjának

  2015.11.23.

  Jobban megérthetjük az agy elképesztően komplex működési folyamatait modellezés segítségével? A Blue Brain Project és a Human Brain Project Project neuroinformatikusainak szerint egyértelműen igen. A két kutatási programmal a budapesti World Science Forum külön szekció keretében foglalkozott.

 • Az avar kori fegyverektől a középkorig – hármas könyvbemutató az MTA BTK Régészeti Intézetében

  2015.11.22.

  Egy évezred történelmét ölelik fel az MTA BTK Régészeti Intézet új kiadványai, amelyek az avar kor, a honfoglalás, valamint a középkor kutatásában elért új eredményeket ismertetik. Mint az a bemutatón elhangzott, a régészet természettudományos módszereket is felhasznál annak a sokszínű adathalmaznak a létrehozásához, amelynek elemzésével egy-egy korszak régészeti összképe kialakul.

 • Generációváltás jöhet az információtárolásban

  2015.11.22.

  A korszerű mágneses információtárolás feltétele a stabilitás, a kis méret és az információt hordozó elemi egységek – bitek – könnyű mozgathatósága, manipulálhatósága. E téren jelenthet előrelépést az MTA-BME Lendület Magneto-optikai Spektroszkópia Kutatócsoport munkássága, amely mágneses anyagok kutatásában elért legújabb eredményeit a rangos Science Advances és Physical Review Letters folyóiratok [...]

 • Földön kívüli élet keresése: az eltérő megközelítéseket a közös tudományos nyelv segítségével kell összehangolni

  2015.11.22.

  A Földhöz hasonló égitesteket kutató eszközökről és a lakhatóság feltételeiről is tanácskoztak az MTA-n rendezett nemzetközi konferencián. A kutatók a kémiai követelmények terén ma már nem tartják elegendőnek az élet kialakulásához a folyékony víz és a szerves anyagok együttes jelenlétét.

 • A hagyományos kutatási területek mellett új témák felé is nyit a magyar idegtudomány

  2015.11.13.

  Az anyai viselkedés neurobiológiai alapjainak megismerését, világszínvonalú képelemző rendszer kifejlesztését, a gerincvelői szintű fájdalomkontroll multidiszciplináris vizsgálatát, az idegrendszerre ható gyógyszerek működésének megértését is célozzák a Nemzeti Agykutatási Program (NAP) „B” alprogramja keretében elindított projektek. Az első eredményekről szimpóziumon számoltak be a projektvezetők.

 • AIDS, járványok, autizmus: korunk globális egészségügyi kihívásaira is keresték a választ a WSF-en

  2015.11.10.

  Az AIDS kelet-európai terjedéséről, a 2014-es Ebola-járvány tanulságairól, a kábítószer-függőségről, az autizmus növekvő gyakoriságáról is tanácskoztak a World Science Forum „Fit for Purpose Global Health Policy” című tematikus ülésén. A szakértők egyöntetű véleménye szerint „zsugorodó” bolygónkon kizárólag összehangolt cselekvéssel lehet választ adni korunk egészségügyi kihívásaira.