A tudomány hírei

 • Most mindenki akarja a klímamegállapodást

  2015.11.06.

  Az elmúlt száz évben nem volt olyan meleg szeptember, mint 2015-ben, és az eddigi mérési adatok alapján az sem elképzelhetetlen, hogy 2014 helyett 2015 lesz az eddigi legmelegebb év. Alig egy hónappal a budapesti World Science Forum után kezdődik az ENSZ párizsi klímacsúcsa, amelytől jelentős klímavédelmi fordulatot remél a világ. Az mta.hu arról kérdezte a WSF-n jelenlévő szakértőket, hogy mennyire tartják [...]

 • „Életünk alapszabályának a fenntarthatóságnak és a boldogságnak kellene lennie”

  2015.11.05.

  A kék fényű LED-ek feltalálását 2014-ben fizikai Nobel-díjjal jutalmazták. A díj egyik kitüntetettje, a japán Hiroshi Amano a budapesti World Science Forum egyik kiemelt előadója. „Meggyőződésem, hogy a kisebb energiafogyasztásnak köszönhetően az emberek boldogabbak lesznek” – nyilatkozta a fizikus az mta.hu-nak.

 • Hatékonyabbá válhat a légúti megbetegedésben szenvedők kezelése

  2015.11.04.

  Az asztmás vagy krónikus obstruktív tüdőbetegek (COPD) eredményesebb gyógyításához járulnak hozzá azok a vizsgálatok, amelyeket a közelmúltban fejeztek be az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont, az MTA Energiatudományi Kutatóközpont és a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának munkatársai. A kutatók számítógépes módszerekkel és mérésekkel tanulmányozták az aeroszolok légúti áramlását és kiülepedési [...]

 • A vörösiszap-katasztrófa hatása a természetes vizek élővilágára – hogyan éltek túl a halak?

  2015.11.02.

  Viszonylag gyorsan visszatelepültek a Marcalba az öt évvel ezelőtti vörösiszap-katasztrófa után szinte teljesen megsemmisült halfajok – ez az egyik legfontosabb megállapítása azoknak a vizsgálatoknak, amelyeket az MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézete munkatársai végeztek. Eredményeiket a Hydrobiologia folyóirat közölte.

 • Világszerte életveszélyes fertőzések jöhetnek az amerikai közegészségügyi kutatóintézet szerint

  2015.10.28.

  Aggasztó iramban szaporodik azoknak az ellenálló kórokozóknak a száma, amelyek az utolsó mentsvárként számon tartott antibiotikumokkal szemben is rezisztensek. Amennyiben folytatódik ez a tendencia, világszerte életveszélyes fertőzések üthetik fel a fejüket – figyelmeztet legutóbbi jelentésében a Center for Disease Dynamics, Economics & Policy (CDDEP) amerikai közegészségügyi kutatóintézet.

 • DNS-hibajavítás: személyre szabott tumorterápiákat alapozhat meg magyar kutatók vizsgálata

  2015.10.22.

  A jelenlegi genomszekvenálási módszerek előtt rejtve marad a szokatlan bázisok eloszlási mintázata. Vértessy Beáta és munkatársai azt vizsgálják az MTA Természettudományi Kutatóközpontban és a BME-n, hogyan lehetne feltárni ezeket a rejtett hibákat. Kutatásaik az idei kémiai Nobel-díj kapcsán kerülhetnek az érdeklődés középpontjába. Vértessy Beáta írása.

 • Megkezdődött a civilizáció keresése a bizarr fényű csillagnál

  2015.10.21.

  Rádióantennák fordultak a KIC 8462852 jelű csillag felé, hogy értelmes életre utaló jeleket fogjanak. Pár napja ugyanis felmerült, hogy a csillag teljesen szokatlan fényességváltozásait egy idegen civilizáció hatalmas építményei okozzák. Ettől teljesen függetlenül rendezik meg október 28-29-én a Földön kívüli élet utáni kutatás nemzetközi konferenciáját az MTA Székházában.

 • Az antipszichotikumtól a hidrogénakkumulátorig – szinte korlátlanok a mai kémia lehetőségei

  2015.10.20.

  A hazai kémiai tudomány nemzetközi rangjáról, a kutatói utánpótlásról, valamint a fizikai kémia kínálta távlatokról beszélt az mta.hu-nak Joó Ferenc Széchenyi-díjas vegyész, az MTA rendes tagja, az MTA Kémiai Tudományok Osztályának elnöke, aki szerint a hazai kémiai kutatások színvonala kiszámítható támogatásokkal tartható fenn, mert a pályázati rendszer nem garantálja kellőképpen a kutatói biztonságot.

 • Az ITER lehozza a Napot az égről

  2015.10.19.

  Az Európai Unió fúziós kutatási programja jelentős lépés lehet a földi fúziós erőművek megvalósulása felé. A világ egyik legnagyobb kutatás-fejlesztési együttműködésében az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem munkatársai is részt vesznek. Hogyan zabolázzuk meg a csillagok energiáját, és milyen szerepet játszanak ebben a magyar kutatók?

 • Rudapithecus hungaricus: egy nemzeti érték ötven éve

  2015.10.16.

  Hogyan értékelik a kutatók a Rudapithecusnak az emberré válásban betöltött szerepét? Hogy néztek ki, milyen környezetben éltek és mit ettek azok az ősmajmok, amelyek maradványai a rudabányai lelőhelyről az elmúlt öt évtizedben kerültek elő? Egyebek mellett az ezekre a kérdésekre adható válaszokat összegzi a Magyar Tudományban megjelent és most az mta.hu által is közölt tanulmányában Kordos László, a [...]