A tudománydiplomácia hírei

 • Sikeresen érvelt az alapkutatások mellett Brüsszelben az MTA elnöke

  2015.05.15.

  Európa legtekintélyesebb tudósai közül hívtak meg hatot abba a küldöttségbe, amely az alapkutatások fontossága mellett érvelt szerdán Brüsszelben. Az elit tudóscsoport tagja volt Sir Paul Nurse, a Royal Society elnöke és Lovász László, az MTA elnöke is. A tanácskozás után az Európai Bizottság kutatásért felelős biztosa ígéretet tett rá, hogy legkevésbé az alapkutatásokra szánt összeget csökkentik azért, [...]

 • Tudomány a közel-keleti együttműködésért

  2015.04.17.

  A tudománydiplomáciának a válságkezelésben betöltött szerepéről, a hagyományos diplomáciát segítő módszereiről, valamint az Európai Unió és a közel-keleti térség közötti kutatás-fejlesztési és innovációs együttműködés lehetőségeiről tanácskoztak vezető tudósok és magas rangú politikai döntéshozók Ammanban. A tanácskozáson Lovász László az MTA és a World Science Forum (WSF) elnökeként vett [...]

 • Bemutatkozó látogatáson fogadta Lovász László, az MTA elnöke az izraeli nagykövetet

  2014.12.20.

  Ilan Mor 2011 óta tölti be az Izraeli Állam rendkívüli és meghatalmazott budapesti nagyköveti tisztségét. A hivatalos látogatáson szóba került a két ország közötti tudományos kapcsolatok megőrzése és lehetséges további bővítése, nyilvános tudományos előadások kölcsönös megszervezése.

 • A koreai nagykövet tiszteletbeli látogatása az Akadémián

  2014.12.18.

  Bemutatkozó látogatáson fogadta Yim Geun-Hyeongot, a Koreai Köztársaság idén novemberben kinevezett nagykövetét Lovász László, az MTA elnöke. A megbeszélésen áttekintették a két ország közötti tudományos együttműködés folytatásának, bővítésének lehetőségeit.

 • Párizsban ülésezett a WSF megújult Irányító Testülete

  2014.11.27.

  A Tudomány Világfóruma kiemelkedő tudósokból, tudománydiplomáciai vezetőkből álló testülete, a Steering Committee a francia fővárosban megerősítette a világtalálkozó nyári budapesti tanácskozásán elfogadott fő témáit.

 • A Kínai Tudományos Akadémia alelnökének látogatása az MTA-n

  2014.10.20.

  A Magyar Tudományos Akadémia és a Kínai Tudományos Akadémia közötti együttműködés lehetőségeiről, közös kutatólaboratóriumok indításáról folytatott tárgyalásokat Ding Zhongli, a Kínai Tudományos Akadémia (CAS) alelnöke és Török Ádám, az MTA főtitkára.

 • Az iráni nagykövet bemutatkozó látogatása az MTA elnökénél

  2014.10.06.

  A tudományos kapcsolatok élénkítését javasolta Mohammad Reza Morshedzadeh iráni nagykövet az MTA elnökénél tett bemutatkozó látogatásán. A találkozón Lovász László a kétoldalú tudományos kapcsolatok további fejlesztésének fontosságát hangsúlyozta.

 • Bemutatkozó látogatáson járt az MTA-n a holland nagykövet

  2014.07.23.

  A magyar-holland tudományos együttműködés bővítésének lehetőségeiről tárgyalt az MTA elnöke és a Holland Királyság Budapestre akkreditált nagykövete. Gajus Scheltemát az Akadémia Székházában fogadta Lovász László.

 • A jordán tiszteletbeli konzul látogatása az Akadémián

  2014.07.10.

  Bemutatkozó látogatáson fogadta Zaid Naffát, a Jordán Hasemita Királyság tiszteletbeli konzulját Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. A 2017. évi Tudományos Világfórum házigazdájaként Jordánia már a 2015-ös budapesti világtalálkozó szervezésében is részt vesz.

 • Délkelet-ázsiai nagykövetek látogatása az Akadémián

  2014.04.18.

  A tudománydiplomáciai és kutatói kapcsolatok erősítéséről, a tudományos együttműködésről és a felsőoktatást érintő kérdésekről tárgyalt Pálinkás József, az MTA elnöke a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségébe (ASEAN) csoportosuló országok magyarországi nagyköveteivel.