133436
A tudománydiplomácia hírei
Vissza
2014. 01. 24.

Az indiai nagykövet bemutatkozó látogatása az MTA-n

A Magyarország és India közötti tudományos és technológiai együttműködésről, valamint a két ország részvételével folyó kutatási programokról tárgyalt Pálinkás József, az MTA elnöke és Malay Mishra, az Indiai Köztársaság Magyarországra akkreditált nagykövete a Magyar Tudományos Akadémián.

Pálinkás József bemutatta az MTA megújult kutatóhálózatát, és felhívta a diplomata figyelmét a kutatóközpontok és kutatóegyetemek közötti szoros együttműködésre. Beszámolt az általa 2009-ben elindított Lendület kiválósági programról, amely a versenyképes, fenntartható kutatástámogatás nemzetközileg is elismert és követendő modelljévé vált. Kitért az MTA új posztdoktori pályázatára, amely a világ bármely részéből érkező kutatók számára nyitva áll, és az akadémiai kutatóhálózat megújítási programjának újabb elemeként szolgálja a kutatócsoportok versenyképességét.

     Malay Mishra kiemelte: országa a tudományos kapcsolatok elmélyítésére törekszik. Megemlítette a magyarországi kutatóegyetemeken tett korábbi látogatásait, és érdeklődött az európai kutatási infrastruktúrában való indiai kutatói részvétel lehetőségeiről. Pálinkás József tájékoztatta a nagykövetet az EU új kutatási programjairól, és megerősítette, hogy az EU-n kívüli országok kutatói előtt is nyitva állnak majd. Az indiai nagykövet szorgalmazta a Magyarország és India tudományos együttműködését szabályozó kormányközi szerződés megújítását. Véleménye szerint a szerződést fontos lenne kibővíteni egy 5-10 évre szóló, az együttműködés kiemelt tudományterületeit megnevező keretprogrammal és a konkrét feladatokat rögzítő munkatervvel. Az MTA elnöke egyetértett a kezdeményezéssel, és támogatásáról biztosította a nagykövetet.