A tudománydiplomácia hírei

 • A szlovén nagykövet bemutatkozó látogatása az Akadémián

  2014.03.07.

  A kutatás-fejlesztést érintő kapcsolatokról, a tudományos együttműködés folytatásáról és a magyar-szlovén nagyszótárról egyeztetett Pálinkás József, az MTA elnöke és Ksenija Škrilec, Szlovénia Magyarországra delegált nagykövete a diplomatának az Akadémia Székházában tett bemutatkozó látogatásán.

 • Szorosabb együttműködési lehetőség angliai kutatásintenzív egyetemekkel – az MTA-n járt a Russell Group delegációja

  2014.02.26.

  Az Egyesült Királyság és Magyarország közötti tudományos párbeszéd erősítéséhez, valamint a felsőoktatás kutatói utánpótlást biztosító intézményeinek, a kutatásintenzív egyetemeknek az eddigieknél szorosabb együttműködéséhez járulhat hozzá a Nagy-Britannia vezető egyetemeit összefogó Russell Group delegációjának látogatása.

 • Az indiai nagykövet bemutatkozó látogatása az MTA-n

  2014.01.24.

  A Magyarország és India közötti tudományos és technológiai együttműködésről, valamint a két ország részvételével folyó kutatási programokról tárgyalt Pálinkás József, az MTA elnöke és Malay Mishra, az Indiai Köztársaság Magyarországra akkreditált nagykövete a Magyar Tudományos Akadémián.

 • Újabb három évre alelnökévé választotta Pálinkás Józsefet az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete

  2013.12.06.

  Megválasztotta új vezetőségét római ülésén az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete (EASAC). A döntés értelmében Pálinkás József, az MTA elnöke újabb három évig tölti be a tekintélyes nemzetközi szervezet alelnöki posztját. A tanácskozáson bemutatták az EASAC új, az európai időjárási szélsőségekkel foglalkozó tanulmányát is.

 • A szingapúri elnök az Akadémián: élénkülő tudományos kapcsolatok

  2013.11.15.

  Pálinkás József a Magyar Tudományos Akadémia elnöke hivatalos látogatáson fogadta Tony Tan Keng Yam szingapúri elnököt. Az államfő, valamint a vezetésével az Akadémiára látogató küldöttség tagjai kerekasztal-beszélgetésen ismerkedtek meg az akadémiai intézményhálózattal, a világszínvonalú akadémiai kutatásokkal, valamint az akadémiai kutatóintézetek szerteágazó nemzetközi együttműködésben folytatott [...]

 • Varsóban tanácskoztak a visegrádi négyek akadémiáinak képviselői

  2013.10.25.

  A kutatási eredmények nyílt hozzáférésű közzétételével (Open Access) kapcsolatos közös feladatokról, valamint a visegrádi országoknak az energiakutatások terén folytatott együttműködéséről is tárgyaltak a V4-ek tudományos akadémiáinak képviselői idei találkozójukon, amelyet ezúttal a lengyel fővárosban tartottak.

 • Az UNESCO vezetőinek küldöttsége az MTA-n

  2013.10.11.

  Az MTA által kezdeményezett Tudományos Világfórum novemberi, Rio de Janeiró-i ülésének végleges programjáról, valamint Ban Ki-moon ENSZ-főtitkár hamarosan megalakuló tudományos tanácsadó testületéről is szó esett azon a megbeszélésen, amelyet az UNESCO vezetőinek a Budapesti Víz Világtalálkozó alkalmából a magyar fővárosba látogató küldöttsége folytatott az Akadémián Pálinkás József elnökkel.

 • Új távlatok a magyar–iráni tudományos együttműködés terén

  2013.10.03.

  Pálinkás József, az MTA elnöke bemutatkozó látogatáson fogadta az Akadémián Mohammad Reza Morshedzadeh iráni nagykövetet. A tudomány és innováció terén jelentős sikereket elért közel-keleti ország számos tudományterületen kiemelt partnerként számít a Magyar Tudományos Akadémiára a nemzetközi tudományos együttműködés fejlesztésére irányuló törekvéseiben.

 • A szingapúri nagykövet látogatása az Akadémián

  2013.09.27.

  Pálinkás József, az MTA elnöke hivatalos látogatáson fogadta Mohideen P. Haja Rubin szingapúri nagykövetet a Magyar Tudományos Akadémián. A megbeszélésen áttekintették a két ország közötti tudományos együttműködés lehetőségeit, valamint a szingapúri elnök közelgő látogatásáról tárgyaltak.

 • A döntéshozatal tudományos megalapozásáért – Athénban ülésezett az EASAC elnöksége

  2013.09.13.

  Az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testületének (EASAC) elnöksége a szervezet következő években betöltendő szerepéről, valamint az európai szakpolitikai döntések tudományos megalapozásának további lehetőségeiről tanácskozott Athénban. A görög fővárosban a Magyar Tudományos Akadémiát Pálinkás József, az MTA elnöke képviselte, aki egyben az EASAC alelnöki posztját is betölti.