A tudománydiplomácia hírei

 • Xiao Qian kínai nagykövet bemutatkozó látogatása az Akadémián

  2013.08.29.

  Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke bemutatkozó látogatáson fogadta Xiao Qian kínai nagykövetet. A találkozón a felek a két akadémia közötti kapcsolatok elmélyítéséről, közös kutatólaboratóriumok létesítésének lehetőségeiről folytattak eszmecserét.

 • Cseh meghívásra az Akadémia megújításáról tartott előadást az MTA elnöke

  2013.07.26.

  A Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézet-hálózatának 2011-ben elindított megújításáról és Európa-szerte példaértékűnek tartott eredményeiről tartott előadást Pálinkás József Prágában, a Cseh Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Tanács (R&D Council) ülésén.

 • Akadémiai műhelyvita a döntéshozókat segítő tudományról

  2013.07.01.

  A megalapozott szakpolitikai döntéshozatalhoz szükséges, tudományos elemzéseken alapuló információk körének szélesítése és a döntéshozókkal való megismertetésük a fő célja a Parliaments and Civil Society in Technology Assessment (PACITA) elnevezésű uniós programnak. Második magyarországi műhelyvitáját július 5-én tartották a Magyar Tudományos Akadémián.

 • Nemzetközi konferencián mutatták be az őszi World Science Forum célkitűzéseit

  2013.06.27.

  A tudományos újságírók kétévente megrendezett nemzetközi konferenciáján az érdeklődő szakemberek első kézből kaptak hiteles és pontos tájékoztatást a 2013. őszi World Science Forum célkitűzéseiről és programjairól.

 • Tudományosan megalapozott javaslatok szakpolitikai döntésekhez – Halléban ülésezett az EASAC

  2013.06.10.

  A napenergia felhasználásával, a bioüzemanyagok jövőjével, a növényi betegségekkel foglalkoztak az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testületének (EASAC) hallei ülésén, amelyen Magyarországot Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, a szervezet alelnöke képviselte. A tanácskozáson, amelyen részt vett Anne Glover, az Európai Bizottság elnökének tudományos főtanácsadója is, kiemelt [...]

 • Thaiföldi küldöttség az Akadémián: élénkülő tudományos kapcsolatok

  2013.06.05.

  A Magyar Tudományos Akadémián rendezett kerekasztal-beszélgetés keretében Magyarország egyetlen főhivatású kutatóintézet-hálózatával és a magyar kutatók kiemelkedő eredményeivel ismerkedett a Surapong Tovichakchaikul miniszterelnök-helyettes és külügyminiszter vezetésével az Akadémiára látogató, 23 tagú thai delegáció.

 • A Kínai Társadalomtudományi Akadémia főtitkárának látogatása az Akadémián

  2013.06.05.

  Az MTA átfogó megújítási programjának tapasztalatairól és a kétoldalú kutatói együttműködés bővítésének lehetőségeiről tárgyalt Huang Huatao, a Kínai Társadalomtudományi Akadémia (KTTA) főtitkára által vezetett delegáció a Magyar Tudományos Akadémián június 6-án. A megbeszélésnek Orbán Viktor miniszterelnök és Li Ko-csiang kínai kormányfő közelgő találkozója adott különös aktualitást, amelynek [...]

 • Tajvani delegáció ismerkedett az akadémiai kutatóközpontokkal

  2013.06.04.

  A Magyar Tudományos Akadémiára látogató tajvani szakemberek a június 5-én megrendezett kerekasztal-beszélgetéseken betekintést nyertek az akadémiai kutatóközpontokban és a magyar kutatóegyetemeken zajló felfedező kutatásokba

 • Stratégiai vízió az európai tudományos versenyképesség érdekében

  2013.05.21.

  A legbefolyásosabb európai kutatási szervezeteket tömörítő Science Europe brüsszeli közgyűlésén megvitatták azt a stratégiai dokumentumot, amely a tagszervezetek és az európai tudomány versenyképességének javítása érdekében szükséges lépéseket foglalja össze.

 • A Thaiföldi Királyság nagykövetének bemutatkozó látogatása az MTA-n

  2013.05.20.

  A kutatási eredmények ipari hasznosításával kapcsolatos magyar tapasztalatokról, valamint Surapong Tovichakchaikul thai miniszterelnök-helyettes és külügyminiszter magyarországi látogatásának előkészítéséről is szó volt Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és Sompong Sanguanbun, a Thaiföldi Királyság Budapestre akkreditált nagykövetének megbeszélésén.