A tudománydiplomácia hírei

 • A tudományos eredményekhez való szabad hozzáférésről és tudományetikai kérdésekről tárgyalt a Science Europe Elnöksége

  2013.03.25.

  A Science Europe májusi Közgyűlésén meghozandó döntéseket készítette elő a szervezet elnöksége, a tanácskozás középpontjában a tudományos eredményekhez való szabad hozzáférés és a tudományetika kérdései álltak.

 • Új stratégiai programokat fogadott el az ICSU

  2013.03.12.

  Föld a jövőben (Future Earth), valamint Egészség és jóllét (Human Health and Wellbeing) címmel két új stratégiai programot indít a Nemzetközi Tudományos Tanács (ICSU) a 2012–2017-es időszakra elfogadott, átfogó kutatási és kutatáspolitikai stratégiája részeként.

 • Szaúdi érdeklődés kétoldalú kutatási együttműködés iránt

  2013.02.11.

  Fél éven belül immár a második magas rangú szaúdi delegáció folytatott tárgyalásokat a Magyar Tudományos Akadémián. Pálinkás József elnök a rijádi King Abdullah City for Nuclear and Renewable Energy (KA-CARE) elnöke, Hashim A. Yamani vezette delegáció eredményes őszi látogatása után ezúttal a tudományos és oktatási együttműködés lehetőségeit tekintette át Khalid Mohammed Al Ankary felsőoktatásért felelős [...]

 • Az Akadémiára látogatott a mongol nagykövet

  2013.01.30.

  Bemutatkozó látogatáson fogadta Pálinkás József, az Akadémia elnöke Tugsjargal Gandi mongol nagykövetet. A Budapestre akkreditált diplomata méltatta a két ország tudományos kapcsolatát, valamint szorgalmazta az együttműködés bővítését.

 • Orientalisták találkozója Kuvaitban a kulturális párbeszédért

  2012.12.19.

  A kultúrák közötti kommunikáció segítése, valamint az arab nyelvű muszlim országok és az európai államok kiegyensúlyozott viszonyának további erősítése volt a célja annak a találkozónak, amelyet a kuvaiti Vallási Alapítványügyi és Vallásügyi Minisztérium rendezett Kuvaitban. A december elején megtartott eseményen Maróth Miklós professzor vett részt.

 • Párizsban tanácskozott a World Science Forum Irányító Testülete

  2012.12.04.

  Döntött a 2013-as Rio de Janeiró-i World Science Forum tematikus szekcióinak témáiról a WSF Irányító Testülete. A párizsi ülésen, amelyen részt vett Pálinkás József, az MTA és a WSF elnöke, valamint több Nobel-díjas tudós is, határoztak a „Tudomány a globális fenntartható fejlődésért” címet viselő jövő évi világfórum plenáris üléseinek előadóiról is.

 • Megfelelő finanszírozást kér a kutatás és innováció számára a Science Europe

  2012.11.29.

  Az elkövetkező hét év európai költségvetését tárgyaló, november 23-i EU-csúcstalálkozót megelőzően a Science Europe nyilatkozatában felkérte a tagországok vezetőit, álljanak ki a kutatási és innovációs költségvetés mellett és biztosítsák Európa jövőjét.

 • Tudósok és döntéshozók együttműködése

  2012.11.10.

  Az Európai Unió soros elnökségének átvételére készülő Litvánia fővárosában, Vilniusban tanácskoztak az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete, az EASAC stratégiáját meghatározó vezetők. A találkozón, amelyen az MTA-t Pálinkás József elnök képviselte, áttekintették a szervezet három kiemelt programjával – Energia, Környezet és Élettudományok – kapcsolatos feladatokat.

 • Duna menti összefogás a fenntartható fejlődésért

  2012.09.25.

  A tudósok, a politikusok és a civilszervezetek együttműködését szorgalmazták, és stratégiai szemléletet sürgettek a Duna és a folyó mentén élők jövője érdekében annak a konferenciának az előadói, amelyet az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia szervezésében tartottak az MTA-n. Pálinkás József, az Akadémia elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a Duna nemcsak fizikai kapcsot jelent a partján fekvő [...]

 • Összehangolt kutatásokkal Európa jövőéért

  2012.09.03.

  Az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete, az EASAC három kiemelt programjának – energia, biotudomány, fertőző betegségek – további folytatásáról, illetve az ezekkel kapcsolatos feladatok hatékonyabb összehangolásáról döntött németországi ülésén a szervezet stratégiáját meghatározó vezető testület, amelynek tagja Pálinkás József, az MTA elnöke.