136966

A közeljövő mobilja és a Facebook-nemzedék: Diákok az Akadémián

Mit ér ezer Facebook-ismerős, ha bajba kerülsz? Kinek ciki SMS-t írni? Tényleg kevesebb barátja van a szüleidnek? Ilyen és ezekhez hasonló kérdésekre keresi a választ előadásában Pléh Csaba, aki a társas kapcsolatok pszichológiáját vizsgálja. Egymással kommunikáló autók, intelligens városok, okoslakások és minden eddiginél sokoldalúbb mobiltelefonok - ezt hozhatja el a mobilhálózatok ötödik generációja. Charaf Hassan informatikus rengeteg eszközzel és alkalmazással érkezik, hogy bepillantást adjon a nem is olyan távoli jövőbe.

Kapcsolataink a mobiltelefonok és a Facebook korában

Az internet és a mobiltelefon minden korábbinál könnyebbé tette a kapcsolattartást ismerőseinkkel, ugyanakkor a digitális technológia vélt vagy valós elidegenítő hatásairól is mind gyakrabban esik szó. Pléh Csaba akadémikus, a Közép-európai Egyetem pszichológusa előadásában megismerkedhetünk Robin Dunbar korszakalkotó elméletével, mely lényegében azt állítja, hogy kapcsolataink számát és intenzitását agykérgünk mérete korlátozza.

Rokonaink, barátaink, Facebook-ismerőseink és csevegőpartnereink bonyolult hálózatában olyan törvényszerűségek fedezhetők fel, melyek nem sokban különböznek Mark Zuckerberg és egy bronzkori földműves esetében. Ezekről a nagyon is emberi korlátokról beszél friss kutatási eredmények alapján Pléh Csaba november 20-i előadásában, ahol kiderül az is, hogy igencsak megválogatjuk, hogy kinek írunk SMS-t, kinek emailt, és kivel csevegünk a Facebookon.

Milyen érzéseket ébreszt bennünk telefonunk? Mire használja mobiltelefonját egy extrovertált férfi és mire egy szorongós nő? Magyar kutatók vizsgálataiból kitűnik, hogy sok más használati tárgyunktól eltérően telefonunk hordoz bizonyos érzelmi töltetet, ráadásul lelki alkatunktól függően egészen másképp gondolunk rá.

Kik a valódi barátaink? Kikre számíthatunk, ha úgy érezzük, krízishelyzetbe kerültünk? Az előadás utolsó részében Pléh Csaba ismeretségi hálózatunk legbelső köreinek jellemzőit mutatta be. Hazai kutatások eredményeiből megtudhatjuk, jellemzően milyen módon kötődünk szüleinkhez, testvéreinkhez és barátainkhoz, és általában: melyek a szoros kötődés legfontosabb lélektani jellemzői.

Mit hozhat a mobilhálózatok új generációja?

5G - hangzatos elnevezés vagy forradalmi technológia? Charaf Hassan, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem kutató informatikusa előadásában ezt az új hálózati technológiát járja körül, mely amellett, hogy újabb nagyságrenddel növeli az az adatátviteli sebességet, új típusú alkalmazásokat is lehetővé tesz. Az ezredmásodpercnyire csökkenő hálózati késleltetéssel a "dolgok internete" (internet of things, IoT) felveheti a ritmust a fizikai világ történéseivel, és megnyílik a lehetőség egyebek mellett intelligens közlekedési rendszerek fejlesztésére.

A Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében november 20-án nem annyira az elmélet, hanem a gyakorlati alkalmazások kerülnek középpontba. Az előadó több, helyben kipróbálható eszközt is hoz, melyek betekintést adnak a nem is olyan távoli jövő technikai lehetőségeibe.

Mi a titka a sikeres mobilos alkalmazásoknak? Mit az, amit egy fejlesztőnek feltétlenül tudnia kell? Charaf Hassan egy valódi alkalmazás példáján mutatta be, milyen sokoldalú, gyakran matematikai, fizikai tudásra van szükség ahhoz, hogy egy alkalmazás úgy viselkedjen, ahogy a programozó, és még inkább a felhasználó elvárja.

Az előadásokról készül képek a linkre kattintva megtekinthetőek.