A VI. osztály hírei

 • Könyvbemutató

  2015.10.19.

  A Magyar Tudományos Akadémia - a Műszaki Tudományok Osztálya javaslatára - támogatásával a Typotex Kiadó gondozásában jelent meg Szergényi István: Energia, civilizáció, szintézisigény című könyve, melynek bemutatójára 2015. november 23-án 15 órakor került sor

 • A közeljövő mobilja és a Facebook-nemzedék: Diákok az Akadémián

  2015.10.19.

  Pléh Csaba kognitív pszichológus, az MTA rendes tagja és Charaf Hassan informatikus, egyetemi docens, a Műszaki Tudományok Osztályának tagja tartott előadást a diákoknak a "Magyar Tudomány Ünnepe 2015" alkalmából.

 • BIOMECHANIKA: a mechanika és az orvostudomány Közös evolúciója

  2015.10.19.

  A Műszaki Tudományok Osztálya és az Orvosi Tudományok Osztálya közös tudományos ülést tart a "Magyar Tudomány Ünnepe 2015" alkalmából

 • Gruber József, a tudós

  2015.10.19.

  "Áramlástechnikai berendezések fejlesztője a modellalkotástól a gyártmányig" Az MTa Műszaki Tudományok Osztályának Áramlás - és Hőtechnikai tudományos Bizottságának ünnepi ülése a "Magyar Tudomány Ünnepe 2015" alkalmából

 • Elhunyt Büki Gergely a műszaki tudományok doktora

  2015.09.29.

  Életének 84. évében elhunyt Dr. Büki Gergely nyugalmazott egyetemi tanár, a BME Energetika Tanszéknek alapító vezetője.

 • Kutatások és cselekvési terv a gyermekek hallásvédelmének megóvása érdekében

  2015.09.28.

  Vicsi Klára professzor asszony, az MTA Aksuztikai Osztályközi Állandó Bizottságának elnöke a Műszaki Tudományok Osztálya szeptemberi ülésén beszélt a gyermeket érő zaj egészségkárosító hatásairól és hallásvédelmük elérése érdekében végzett munkáról valamint cselekvési terveikről.

 • Hogyan működik egy pilóta nélküli légi jármű?

  2015.09.14.

  Hogyan működik egy pilóta nélküli légi jármű? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak az érdeklődők szeptember utolsó péntekén, ha a Kutatók Éjszakáján az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet által szervezett izgalmas programokon vesznek részt.

 • Akadémikusok, vezető kutatók részesültek állami kitüntetésben augusztus 20. alkalmából

  2015.08.26.

  Hét akadémikus és az MTA több doktora is magas állami kitüntetésben részesült Szent István napja, augusztus 20. alkalmából a Pesti Vigadóban. A Magyar Érdemrend közép-, tiszti- és lovagkeresztjével, valamint a Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetettek névsorára többek között Lovász László, az MTA elnöke tett indítványt.

 • Sikeresen zárult a NeuroCogSpace projekt az MTA SZTAKI, az MTA TTK, valamint a BME együttműködésében

  2015.08.26.

  Az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézet vezetésével, az MTA Természettudományi Kutatóközpont és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem két tanszékének részvételével a NeuroCogSpace projekt keretében létrejött egy virtuális téri neurokognitív kutatóműhely.

 • Automatizált járműplatform tervezés a biztonságosabb és gazdaságosabb közlekedésért

  2015.08.06.

  Automatizált haszongépjármű-specifikus járműirányítási funkciók megvalósítását, üzemanyag fogyasztás és káros anyag kibocsátás csökkentését, közlekedésbiztonság növelését célzó kutatás indul az MTA SZTAKI vezetésével, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap finanszírozásában.