A VI. osztály hírei

 • SZTAKI-s siker uniós pályázaton: innovatív „felhő”

  2015.07.28.

  Az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet által koordinált SCI-BUS projektben kifejlesztett CloudBroker platform lett az első az Európai Unió hetedik Kutatási és Technológiafejlesztési programja (FP7), Versenyképességi és Innovációs Keretprogramja (CIP), valamint Horizon 2020 programja keretében készült, 517 innovatív megoldás közül.

 • Jogszabály megalkotását kezdeményezi az MTA a gyerekek hallásvédelme érdekében

  2015.07.15.

  Jogszabály megalkotását kezdeményezik a gyerekek hallásvédelme érdekében az Emberi Erőforrások Minisztériumánál a Magyar Tudományos Akadémia Akusztikai Osztályközi Állandó Bizottsága és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat - közli szerdai számában a Magyar Nemzet.

 • Újabb lépés az olcsóbb és megbízhatóbb internet felé

  2015.07.10.

  A játékelmélet és a komplex hálózatok geometriája alkalmazásával azonosították és elemezték az MTA és a BME kutatói azokat a vázhálózatokat, amelyek minimális számú kapcsolat felhasználásával képesek maximális navigálhatóságot biztosítani. A kutatás eredményeit a Nature Communications közölte.

 • Elhunyt Nagy István, az MTA rendes tagja

  2015.07.08.

  Életének 84. évében, 2015. július 5-én elhunyt Nagy István Széchényi-díjas villamosmérnök, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem professzora, a teljesítményelektronika nemzetközi hírű kutatója.

 • Az MTA és az Audi Hungaria együtt fejleszti a jövő autóit - együttműködés az alapkutatástól az innovációig

  2015.07.06.

  Együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Tudományos Akadémia és az Audi Hungaria június 25-én. Az Akadémia a felfedező kutatások eredményeivel járul hozzá a Győrben folyó, kiemelkedő színvonalú járműipari kutatásokhoz, jelenlétével egyidejűleg kiemelve a nyugat-magyarországi régió műszaki és természettudományos kutatásainak támogatását.

 • Nyári kutatótábor diákoknak az MTA Energiatudományi Kutatóközpont Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézetében

  2015.07.06.

  Első kézből tapasztalhatták meg középiskolások, hogy melyek a mai csúcstechnológiák Diákok az anyagtudományi kutatólaborokban: az MTA Energiatudományi Kutatóközpont Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézet (MTA EK MFA) nyolcadik alkalommal rendezte meg hagyományos nyári kutatótáborát.

 • Hogyan kezeljük a kiégett nukleáris üzemanyagot és a radioaktív hulladékot?

  2015.06.18.

  Az atomerőművek használt fűtőelemei egyfelől veszélyes hulladékok, amelyek biztonságos hosszú távú tárolását több ezer éves távlatban kell megoldanunk, másfelől értékes hasadóanyag-készleteket rejtenek, amelyeket elvileg felhasználhatnánk. Az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete és az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja közös jelentésben összegzi a teendőket. A dokumentumot a Magyar [...]

 • A SZÉN-DIOXID-ADÓ TORZÍTÓ HATÁSA AZ ENERGETIKÁBAN

  2015.06.18.

  Az üvegházhatású gázok klímaváltozásban betöltött szerepe széles körben, mind a tudományban, mind a társadalomban vitatott, és rendkívül költséges téma. A viták eredményeként született kiotói jegyzőkönyv, a szén-dioxid és az egyéb GH-gázok szén-dioxid-egyenértékre számolt mennyiségének korlátozását tűzte ki célul. Több mint tízévnyi összegyűlt tapasztalat után megállapítható az egyezmény teljes [...]

 • Sikeresen zárult a "Plágium" konferencia

  2015.05.27.

  A résztvevők érdekfeszítő előadások keretében világítottak rá a plágium fogalmára, eltérő megítélésére. Bemutatták az európai és magyarországi joggyakorlatot, rámutattak a különbségekre a különböző tudományterület esetében.

 • Elhunyt Winkler Gábor

  2015.05.26.

  Tragikus hirtelenséggel elhunyt Winkler Gábor építész