136947

Hétmérföldes csizmával az evolúciós tájképen

Hétmérföldes csizmával az evolúciós tájképen

Az együttműködés 3,5 milliárd éve

 

Szathmáry Eörs akadémikus előadása  2015. NOVEMBER 10 -én,  18 órakor az MTA Székház Dísztermében.

 

Mi volt az evolúció messze legnagyobb „dobása” a földi élővilág történetében? Miért nem valószínű, hogy ez sok más helyen is megtörtént a galaxisban? Lehetséges, hogy antikopernikuszi fordulat előtt állunk a tudományban? Ha tudni szeretné a válaszokat, jöjjön el Szathmáry Eörs akadémikus, evolúcióbiológus előadására a megújult Magyar Tudomány Ünnepén november 10-én!

 Az evolúció alapelvei Darwin óta alapvetően világosak. Az evolúció olyan egységek populációjában megy végbe, melyek szaporodnak, eközben tulajodonságaik egy részét átörökítik, de az öröklődés véges pontossága miatt az utódok tulajdonságai részben eltrének a szülők tulajdonságaitól. Ha az öröklődő tulajdonságok között vannak olyanok, amelyek az egységek túlélőképességét és/vagy szaporaságát befolyásolják, akkor a legrátermettebb egységek szaporodnak el a populációban. A rétermettségnek kedvező tulajdonságokat hívjuk adaptációknak (az alkalmazkodás eredményeit).

 Az így jellemzett folyamat magyarázza a sas szemének, az oroszlán izmainak, a páva tollazatának, a krokodil fogainak az eredét. Mindez azonban nem mond semmit arról, hogy miért és hogyan növekedett a komplexitás a leszármazás bizonyos vonalain. Az adaptációk léte nem garantálja, hogy a bioszféra lényei valaha is összetettebbé váljanak, mint a baktériumok.

 1995 óta került az érdeklődés homlokterébe a nagy evolúciós lépések kérdése. Ezek közé tartozik a sejtek eredete, a valódi sejtmagvas sejtek születése, a zöld színtestek eredete, a többsejtűség és az állati társadalmak megjelenése, s végül a természetes nyelvet használó emberi csoportok színre lépése.

 A nagy evolúciós lépéseknek van néhány visszatérő, közös jegye. Ilyen a magasabb evolúciós egységek kialakulása alacsanyabbakból, a munkamegosztás, illetve a funkciók kombinálódásának szerepe és az új típusú öröklődési rendszerek megjelenése. A magasabb egységek megjelenése csak akkor lehetséges, ha a versengés mellett az együttműködés is fontos szerepet kap.

 Az előadó röviden áttekinti a számba jöhető kooperációs mechanizmusokat. Izgalmas példákon elemezi e folyamatok néhány részletét, miközben hétmérföldes csizmával haladunk végig az evolúciós tájképen. Utunk végén megkérdezzük majd, hogy milyen eséllyel találkozhatunk majd hasonló evolúciós történetekkel a Földön kívül.