136752

Konferencia a Földön kívüli élet kutatásáról

Nemzetközi konferenciára kerül sor „Missions to Habitable Worlds” címmel 2015. október 28-29 között az MTA székházában. A rendezvény az asztrobiológia különböző témaköreit tekinti át közte földtudományi vonatkozásokkal, amelynek keretében a Földön kívüli élet lehetőségét természettudományos módszerekkel vizsgáló szakemberek találkoznak. A külföldi meghívott előadók között az űrtevékenység, csillagászat, földtudomány, kémia és biológia témakörök európai intézményeinek vezetői is szerepelnek (részletesen: http://life-origins2015.csfk.mta.hu/invited_speakers.html).

A kétnapos rendezvényen október 28-án a következő évek európai űrprogramjai a Naprendszer és az exobolygók vonatkozásában kerülnek fókuszba. Ezen belül a Mars felszíni elemzése, a következő missziók tervezett ásvány- és kőzettani vizsgálatai, valamint a Jupiter jégholdjainak felszíni jellemzői és a jégpáncél alatti folyékony vízrétegek kutatása kerül tárgyalásra. Október 29-én délelőtt a „lakható égitestek‟ fogalmát járják körbe a különböző diszciplínák szerint, délután pedig a kapcsolódó űrjogi kérdésekről, illetve más égitestek földi mikrobákkal történő beszennyezésének lehetőségéről hangzanak el előadások. A napot vitafórum zárja egy kapcsolódó európai szintű intézmény létrehozásáról. Részletes program: http://life-origins2015.csfk.mta.hu/programme.html

 A rendezvénnyel kapcsolatban további információ a CSFK honlapján érhető el: http://life-origins2015.csfk.mta.hu, valamint kérhető a kereszturi.akos@csfk.mta.hu e-mail címen.